Astypalaia (Astipálea) is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos en ligt het dichtst bij de Cycladen. Als je het eiland vanuit zee benadert en het spierwitte "chora" op de heuvelhelling ziet blinken, met een rij windmolens ernaast, zul je denken dat je nog steeds in de Cycladen bent. De bodem van het eiland is bruin en grijs van kleur met kleine oases van groen en er zijn mooie baaien met een zandstand. Astypalaia is op een punt in het midden van het eiland zo smal dat het in twee delen uiteen valt.

Mooie stranden zijn ondermeer: Agios Vasileos, Tzanaki (beiden ten zuiden van Livadi), Stenó en Mikro Stenó, Kaminákia, Blé Limanáki en Psili Ammos (ook wel genoemd: Pachia Ammos en op de pagina met de kaartjes aangeduid met Vai)

Het grootste deel van de uit ongeveer 1.000 zielen bestaande bevolking woont in het zuid-westelijke gedeelte, waar ook de hoofdplaats Chora ligt. Het eiland heeft een oppervlakte van 97 km² en een kustlijn van 110 km. Astypalaia of "Astropalea" zoals het door de lokale bevolking wordt genoemd, werd vroeger slechts onregelmatig aangedaan door een stoomboot, en het leent zich uistekend voor een rustige vakantie ver weg van het massatoerisme.

Het eiland is te bereiken per vliegtuig vanuit Athene en per ferry vanuit Piraeus, Rafina, de Cycladen, Kreta, Rhodos en andere eilanden van de Dodekanesos.

De hoofdplaats Chora, een klein stadje dat amfitheatrisch gebouwd tegen een heuvel ligt. De naam stamt uit de tijd dat de Doriërs naar het eiland kwamen en daar restanten van oudere beschavingen vonden. Astypalaia werd al bewoond vanaf de Myceense tijd. In twee opgegraven Myceense graven werden vele interessante voorwerpen gevonden. Chora wordt door velen als de mooisteb stad in de Egeϊsche Zee beschouwd.