Iedereen doet 't, de één wat meer dan de ander, maar iedereen zit af en toe lekker onderuit gezakt voor de televisie en kijkt naar een film of gaat gezellig een avondje naar de bioscoop. De één houdt van een spannende actiefilm, de ander van een romantisch drama. En weer anderen geven de voorkeur aan een komische film of een enge thriller.

Wat heeft een film nu met muziek te maken? Alles !! Bij elke film hoor je muziek. Die muziek maakt de film levendig, versterkt de spanning of geeft juist kleur aan de mooie natuurbeelden of de dramatische gebeurtenissen. De muziek zorgt voor een extra sfeer. Het is zelfs vaak zo, dat wanneer je het geluid uit zou draaien, dat de film niet meer de moeite waard zou zijn. Dit geldt niet altijd voor alle films, maar zeer zeker wel voor die films, waarvoor de muziek speciaal is geschreven. Deze muziek wordt geschreven door filmcomponisten.


Een filmcomponist is gespecialiseerd in het maken van een "filmtrack". Deze muziek sluit zich van minuut tot minuut, ja zelfs van seconde tot seconde aan bij de beelden op het scherm. Het schrijven van zo'n muziekstuk is een heel apart vak. Je moet je helemaal aan het verloop van de film houden en zorgen dat je voor ieder moment van de film een passende achtergrond hebt, of juist een muziekfragment, dat er helemaal uitspringt. Af en toe zijn er natuurlijk ook wel stukjes zonder muziek. Soms is de muziek vrolijk, soms heel verdrietig. Bij spannende fragmenten moet de muziek er voor zorgen dat je bijna uit je stoel valt van de spanning. Soms kunnen er ook heel griezelige geluiden te horen zijn.

Meestal maakt de componist gebruik van een heel symfonieorkest. Een heel compleet orkest dus, met veel strijkinstrumenten, houten en koperen blaasinstrumenten en een complete slagwerksectie.

Maak verbinding met de Internet Movie Data Base Helaas worden de componisten een beetje in het vergeethoekje gedrukt. Wanneer de titelrol aan het eind van de film begint te lopen, staan de meeste mensen in de bioscoop al op en gaan naar buiten. Op de TV wordt soms de titelrol al afgebroken, om plaats te maken voor de reclame. Vaak is ook de muziek tijdens die titelrol zeer de moeite waard om te beluisteren.Lees hier verder en luister naar muziekfragmenten van diverse filmcomponisten!

Klik hier voor een spannend filmfragment!