GRIEKSE MUZIEK INLEIDING     HET RITME     DE DANSEN     MUZIEKFRAGMENTEN


De Griekse geschiedenis is zoals je wellicht weet, al heel oud. Wie kent niet de mythen over de Griekse goden en halfgoden. Ook weten we dat de Griekse cultuur en bouwkunst nog steeds heel hoog staan aangeschreven. De naam van de Griekse wijsgeer Pythagoras is ook nog steeds bekend.

De ontwikkeling van de Griekse muziek is sterk beinvloed door de lange bezetting van het land door andere overheersers. Het meest bekend hiervan is wel de overheersing door de Italianen en de Turken. Het is daarom ook heel logisch dat er Italiaanse en Turkse elementen in de Griekse muziek worden aangetroffen.


Heel karakteristiek in de Griekse volksmuziek is het geluid van de bouzouki, een gitaarachtig tokkelinstrument met een halfronde klankkast. Hoogstwaarschijnlijk ken je wel de bekende melodie uit de film "Zorba de Griek". De muziek voor de dans uit deze film, de sirtaki, werd speciaal voor de film geschreven door de Griekse componist Mikis Theodorakis. Het melodie-instrument is hier natuurlijk ook de bouzouki. Naast bekende componisten als Theodorakis, Hadzidakis en Xarhakos heeft Griekenland ook diverse bekende zangers en zangeressen voortgebracht, om er enkele te noemen: Melina Merkouri, Vicky Leandros, Demis Roussos, Nana Mouskouri, Haris Alexiou, Yorgos Dalares, Glykeria, Pachalis Terzis en Natasha Theodoridou.