HET ROMAPROJECT   REIS NAAR SKOPJE   BEZOEK ROMASCHOOL   DE WERKGROEP   SKOPJE   WIE SPEELT WAT?
ROMA-WEEK CKE   SAMEN MUSICEREN   CONCERT CKE   CONCERT UTRECHT   MUZIEK ROMA   HET VERVOLG


In de week van 22 maart 2004 verbleven Karin Geelen en Bert Doornbos van het CKE Eindhoven, samen met Pim Brackenhoff, van Musicians Without Borders in Skopje om daar te werken aan twee projecten van MWB.
De eerste opdracht was om de opnamen te maken van het schoolorkest van Samir Mehmed op de Roma-school. De opnamen werden gemaakt tijdens een bezoek aan de school en gingen mee terug naar Nederland, om daar de arrangementen uit te werken. Na de grote vakantie werd begonnen om het Eindhovense Roma-orkest samen te stellen en in de laatste week van september begon de eerste van de zes repetities met een orkest van inmiddels 25 leden!

kinderen van de Turkse school zingen het liedje Koyun Gelir

De tweede opdracht in Skopje was, om een samenwerking te organiseren tussen de etnische groepen aldaar. Van iedere groep moesten een paar kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar meedoen. De groep zou regelmatig bij elkaar moeten komen om dan verschillende stukken te studeren met muziek, zang en dans; van elke etnische groep een muziekstuk. Daarna zouden er optredens volgen in Macedonië en later ook in Nederland. Deze tweede opdracht werd nog niet voltooid en moest nog een vervolg in een later stadium krijgen.

Voor beide opdrachten waren er veel contacten met een docentengroep in Skopje. Deze mensen werkten vorig jaar ook al mee aan een project van MWB en verleenden nu ook hun medewerking. Een belangrijk onderdeel van deze contacten waren de bezoeken aan de Turkse school (de Tefejjuz-school) en de Roma-school. De gesprekken met de groep zelf waren vaak gezellig maar ook heel intensief omdat niet iedereen goed Engels sprak. Maar al met al was het een zeer positieve en verrijkende week in Skopje.