HET ROMAPROJECT   REIS NAAR SKOPJE   BEZOEK ROMASCHOOL   DE WERKGROEP   SKOPJE   WIE SPEELT WAT?
ROMA-WEEK CKE   SAMEN MUSICEREN   CONCERT CKE   CONCERT UTRECHT   MUZIEK ROMA   HET VERVOLG


Het Roma-Projekt was een plan van Musicians Without Borders (Muzikanten Zonder Grenzen; "MWB").
De bedoeling was om enkele docenten van een muziekschool naar Skopje, de hoofdstad van MacedoniŽ, te sturen om daar opnamen te maken van het Roma-orkest (zigeunerorkest) van de Braka Ramis Hamid School.


Door middel van voor- en naspelen leren de kinderen daar hun partijen onder leiding van docent Samir Mehmed. Van de opnamen moesten dan later arrangementen worden gemaakt, zodat de muziek ook speelbaar zou worden voor muziekschoolleerlingen in Nederland.
MWB, met aan het hoofd Laura Hassler, houdt zich bezig met projekten in gebieden waar oorlog is geweest of waar spanningen zijn tussen verschillende culturen. Door middel van het maken van muziek met voornamelijk kinderen probeert MWB de sfeer in deze gebieden te verbeteren. Wanneer je samen muziek kunt maken, kun je ook samen zorgen voor vrede!!


MWB benaderde enkele scholen in Noord-Brabant en het CKE Eindhoven besloot, onder leiding van afdelingshoofd Ton Spierings, mee te werken aan het projekt. Elf Roma-kinderen kwamen in nov 2004 naar Eindhoven. Er werden gastgezinnen geregeld en er werd een week-programma gemaakt. Eindhovense kinderen en Roma's musiceerden samen en gaven concerten in Eindhoven en Utrecht!