Met het programma midiplayer kunnen de zogenaamde midifiles worden afgespeeld op de computer. Met het programma kun je bij het afspelen het tempo regelen en de klank en sterkte van de instrumenten aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt het freeware-programma hier downloaden of naar de website van Roni Music gaan.

midiplayer installeren MIDIPLAYER INSTALLEREN
Midiplayer moet je eerst downloaden en installeren. Klik daarvoor met je rechter muisknop op de knop midiplayer
en kies: "doel opslaan als !!". Open daarna de map waar het bestand is opgeslagen en start het.
Verder volg je gewoon de aanwijzingen die je op het scherm ziet.
Na de installatie kun je de midiplayer starten met de snelkoppeling in de startbalk. #
DOWNLOAD HIER DE MIDIPLAYER VOOR MAC:   DOEL OPSLAAN ALS...


KORTE HANDLEIDING:

Een Midifile laden doe je door op Control + O te drukken. Blader dan naar een map waar je midifiles hebt opgeslagen, wijs daar de midifile van je keuze aan en klik op openen. Met de spatiebalk kun je de muziek starten en stoppen. Gebruik voor de andere functies de knoppen op het scherm, aangegeven door de rode pijlen.

Het tempo kun je regelen door met de linker- of rechter muisknop te klikken op tempo-change. Onder het woord tempo zie je dan precies hoe snel het tempo is ingesteld. Het vertragen van het tempo is bij het studeren noodzakelijk!

Door achter mute het knopje boven kanaal 1 (of 1 en 2) aan te klikken, kun je de hoofdpartij uitschakelen, de partij die je zelf moet spelen. Oefen eerst met de gehele midifile, daarna met je eigen partij uitgeschakeld. Wanneer je dan meespeelt met de computer, speel je zelf de solopartij en het "orkest" speelt de begeleiding. Wanneer je alleen je eigen partij wilt horen klik dan op de knop solo boven kanaal 1.

De sterkte van de verschillende partijen onderling kan worden geregeld met de groene schuiven boven de kanalen 1 t/m 16. Door op een instrument-naam te klikken kun je zelfs de instrumenten veranderen als je dat wilt.

Bij sommige midifiles die direct zijn gemaakt op een keyboard kan het gebeuren dat er een eentonig, irritant pianogeluid is te horen in plaats van slagwerk.
Dit kun je snel verhelpen, door kanaal 9 uit te schakelen.