LEERPLAN KEYBOARD             A   B   C   D       DE LES   AFWERKING   LICHAAMSHOUDING   HANDHOUDING


DE HANDHOUDING

De meningen over de juiste handhouding zijn nogal verdeeld: sommigen zeggen dat de vingers gebogen moeten zijn, anderen geven de voorkeur aan meer rechte vingers. Het spelen met echt rechte vingers is echter niet handig, omdat dan de toppen van pink en duim niet op één lijn staan met die van de andere vingers. Laten we er daarom van uit gaan dat de vingers gebogen moeten zijn, varieërend van licht gebogen tot de vorm van een "hark".

Er moet gespeeld worden met de vingertoppen. De nagels moeten dus zodanig kort zijn dat de vingertoppen vrij zijn. De vingers mogen niet doorzakken bij het aanslaan van de toetsen. De aanslag komt vanuit de vinger, soms vanuit de pols, maar nooit vanuit de gehele arm!!

Als gevolg van een zekere luiheid vertoont de linkerhand, vooral bij akkoordspel, soms een afwijkende houding. Deze moet door extra aandacht gecorrigeerd worden. Soms kunnen oefeningen nuttig zijn. Kinderen kunnen hun handen soms behoorlijk verkrampt houden. Ook dit is iets om tijdig te corrigeren.


Een veel voorkomende fout is ook dat kinderen hun handpalmen zo ver laten zakken, dat ze onder de witte toetsen komen te hangen.

Er zijn vaak veel blijvende aandachtspunten, maar het is minstens zo belangrijk om te benadrukken wat een leerling wél goed doet!