Het Enharmoniseren van het Verminderd Septiemakkoord.

Het verminderd septiemakkoord of kortweg gezegd, het dim-akkoord (diminished = verminderd) bestaat uit de reine prime, kleine terts, verminderde kwint en de verminderde septiem.

Deze verminderde septiem is, vanuit de toonladder van C gezien, dus de B, met daarvoor een dubbele verlaging. Deze "dubbel-mol" zorgt voor een hele toon verlaging en maakt zo van de B een Bes-es. Deze Bes-es is dezelfde toets als de A en daarom wordt het akkoord ook vaak gemakshalve geschreven met een A. De 5e toon is een GES, maar in plaats van de GES wordt ook vaak een FIS geschreven. De fis is dezelfde toets als de ges en soms wordt het akkoord overzichtelijker wanneer we een fis schrijven in plaats van een ges. Hieronder zie je de officiëele notatie en de manier waarop het akkoord ook vaak wordt genoteerd:


Twee tonen, die dezelfde toets hebben, maar toch verschillende namen hebben, omdat ze afgeleid zijn van een andere stamtoon, noemen we tonen die enharmonisch gelijk zijn. Wanneer we de Beses dus benoemen als A dan houden we ons bezig met "enharmoniseren".

We kunnen het DIM akkoord dus omschrijven als:

1e toon + verlaagde 3e toon + verlaagde 5e toon + dubbelverlaagde 7e toon.
of:     1e toon + verlaagde 3e toon + verlaagde 5e toon + 6e toon.