LEERPLAN KEYBOARD             A   B   C   D       DE LES   AFWERKING   LICHAAMSHOUDING   HANDHOUDING


DE LICHAAMSHOUDING   inleiding   staan   de rugwervel   spanning   tips   zitten   de rugleuning   problemen voorkomen

- De bank moet recht staan, midden achter het keyboard en de leerling moet midden op de bank zitten, niet te ver óp de bank, zodat de bovenbenen vrij van de bank zijn. Beide voeten moeten plat op de grond staan, ongeveer 20-25 cm uit elkaar. Bij jonge kinderen is het aan te raden om een voetenbankje te gebruiken. De ruimte tussen de knieen mag niet groter zijn dan die tussen de voeten; dus niet met O-benen zitten!

- De rug moet recht zijn, het bekken zodanig gekanteld, dat ook de onderrug recht is. Een lichte holte in de onderrug is normaal en betekent juist dat de rug goed recht is en in balans ! De leerling moet ontspannen zitten; vooral de schouders en de vingers moeten ontspannen zijn.

- Wanneer de leerling in deze houding zit en zijn vingers op de toetsen zet, moeten de onderarmen ongeveer horizontaal zijn.

- Om aan een optimale speelhouding te kunnen voldoen is een verstelbare bank of stoel aan te raden, het liefst zonder rugleuning, maar een verstelbare keyboardstandaard is noodzakelijk!

- De houding is een zeer belangrijk aandachtspunt. Het is niet overdreven; 95 % van de mensen is geneigd om verkeerd te zitten. Dit is een slechte basis om goed te musiceren en het is vaak ook een oorzaak van rugklachten.